SUMMERHOME OH! GLORIOUS


Var ute på stugan under påsken och hade fint väder HELA helgen.Jag satt ute i solen efter maten och vände mitt vinterbleka upp mot värmen och lyssnade till den fågelkör som snart kommer att öka i styrka och bli alltmer hysterisk ju längre parningstiden löper.
Ännu så länge är pippi bara ute på taffliga friarstråt och testar marknaden,men snart blir det allvar av och då jädrar,då är det inte på låtsas längre!För då ska ungar göras, ruvas och kläckas.Under den tiden är varje fågelhanne en tiger till skydd för den spirande familjen.Och sen sliter fågelparet arschlet av sej för att hinna fånga småkryp att trycka ner i gapande bebisfågelnäbbar.Då är det rent hysteriskt runt stugan.Svartmesar,bofinkar och andra som jag inte vet namnet på irrar som turboskyttlar mellan boet,matmarknaden (skogen) och tillbaka.
Men just nu är det mest väsen från gässen i olika former. Kanadagässen gör det mesta flygande - skriker, käbblas, märker ut revir, förolämpar (för så låter det) varandra och försöker få till det med varandra.I luften. Svanarna är betydligt mer värdiga. De glider på imponerande vita vingbredder som stora Stukas över sjön så att det viner av luftdraget i fjäderskruden.Inget tjafs.Inget käbbel.Bara tysta i sitt majestätiska vindsurfande.
Nattskärran har jag äntligen lyckats identifiera.Den flyger i skymmningen - såklart - och låter som en tibetansk strupsångare, inte alls likt en fågel.
Och så har jag då alla mina fladdermöss,som likt svarta taggiga sotflagor virvlar till i luften,så snabbt att man knappt hinner uppfatta det med ögat.Men de har inte vaknat än,det är väl inte tillräckligt varmt kan tänka.
Målade en massa inomhus,grillade så fantastiskt goda lammkotletter över glöden i öppna spisen att jag aldrig smakat maken,och frossade på sill och lax.
Sen gick jag omkring och fick en massa nya idéer om förbättringar på stugan,ändringar som kan göras inom den befintliga boxen,eftersom jag inte får lov att bygga ut.
Jag har inte lyft ett finger på stugan sen jag köpte den för 6 år sen.
Det syns.
Innan fönsterglasen ramlar ur sina karmar måste jag ta tag i saker och ting och kitta,måla och dona.
Tidigare kändes allt detta segt och trist.
Nu tycker jag det bara ska bli roligt.
Speciellt när jag fått installera en toa inne.
Mitt utedass är state of the art,miljövänligt,urinseparerat och lila,men det ligger i skogens kant,och på hösten är det VÄLDIGT mörkt där.
Jag är inte så mörkrädd av mej - längre - men att stöta på en älg på väg till dasset är inget jag önskar.
I skymningen börjar skogen runt stugan sjuda och prassla,det knakar av kvistar som knäcks under tunga fötter - klövar? - och det torra fjolårsgräset frasar när något banar sej väg genom det.Rådjurstjurar skäller som hundar långt borta och kor på bete råmar inför dagens sista mjölkning.
Sen faller natten som en mjuk varm filt över stugan och sveper in fönstren i svart sammet. Då tänder jag en eld i öppna spisen,häller upp en whisky och sitter där tills jag kryper ner i min muka säng med det stora puffiga fluffiga duntäcket som håller mej varm hela natten igenom.
När jag vaknar till sjörök och morgontidiga sothönor och skäggdoppingar som letar mat i dyn på sjöns botten hör jag bara naturen.
Inget annat.

Inga kommentarer: