SUSAN BOYLE

drog jag mej för att titta på i en hel vecka,JUST FÖR att buzzen på nätet surrade så intensivt om hennes fantastiska framträdande på Britian´s Got Talent den 11 april.Men till slut föll även jag till föga såklart,fast jag hade inte så höga förhoppningar faktiskt.
Jag hade ju en annan BGT-vinnare i färskt minne:den rundlagde försagde telefonförsäljaren Paul Potts med snedställda framtänder som sjöng Puccinis aria "Nessum dorma" så att inte ett öga var torrt.När han öppnade matfällan flög alla ögonbryn i taket.
Att detta skulle upprepas och dessutom kanske överträffas,fann jag osannolikt.
Men gissa vad förvånad jag blev.
Klicka på rubriken så kommer ni till youtube-klippet med hennes framträdande inför en sarkastisk lätt nedlåtande domarpanel och en publik som bara skrattar och himlar med ögonen.
Varför?
Dels för att hon ser så himla tantig ut,för att hennes ögonbryn aldrig blivit ansade och för att hon själv sagt,före framträdandet att hon snart fyller 48,lever ensam med sin katt Pebbles och aldrig varit gift,inte ens kysst "fast det här är ingen annons"säjer hon och garvar.
Hon tycker inte synd om sej själv.Hon kliver in på scenen med en naturlig värdighet,hon skojar med sej själv,hon har mage att göra några erotiska bålrullningar trots att hon varken är ung,smal eller vacker.Ansiktsuttrycken på de två manliga domarna är obetalbar och spontan:de ser närmast lätt äcklade ut,som om hon lika gärna kunnat bajsat på mattan.
Hon har en frimodig otvungen självkänsla och låter sej inte kuvas,trots att domarna tittar på henne som något katten släpat in och publiken närmast buar.
Hon är själva urtypen för den oattraktiva ungmön som manssamhället inte ens räknar som kvinnlig,och så visar hon - med besked - att det inte handlar om utseende,det handlar om utlevelse,om utstrålning och hon får oss alla att skämmas,för alla har vi tänkt likadant när hon klev in på scenen:Åh nej,VAD är detta?Vilken kärring!Fan så ful!Kan hon sjunga?Usch,det här blir nog pinsamt.Åk tillbaka till Skottland och din gamla katt!
Tänkte vi.Allihop.
Jag njöt av att se hennes rakryggade hållning och hennes förmåga att vara samlad och behålla tron på sej själv,för jag lovar,en härdad stå-upp komiker hade haft svårt att behålla fattningen under denna korseld av negativa energier som riktades mot henne.
Och efteråt är jag närmast stolt.Stolt över att hon gav alla en så rejäl känslomässig käftsmäll att dom skämdes,stolt över att hon inte genast gick iväg och bantade bort 30 kilo,satte in hårfärlängningar och opererade bort the mole på överläppen.

I den här intervjun i skotsk tv har det gått en vecka.Det enda hon har gjort är att fixa till håret-någotsånär,och anammat sin stjärnstatus med en avväpnade distans och en sansad mogenhet som bara kommer när man levt ett tag.
YOU GO SUSAN!
Det är helt plötsligt väldigt roligt att vara kvinna.

Inga kommentarer: